25 Nisan 2011 Pazartesi

SOSYAL SİGORTA VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM ORANLARI

SORU:1- Hizmet akdine istinaden işveren tarafındançalıştırılan sigortalılardan dolayı 1.10.2008 tarihinden itibaren uygulanmasıgereken sigorta kolları ile prim oranları nelerdir?
         CEVAP: 1- KısaVadeli Sigorta Kolları Prim Oranı: İşyerinin tehlike sınıf ve derecesine görebelirlenen prim nispeti üzerinden %1 ila 6,5 arasında olup işveren tarafındanödenecektir.
          2- Malüllük,Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Prim Oranı: %20 olup, %9’usigortalı hissesi, %11’i işveren hissesidir.
            3- Genel Sağlık Sigortası PrimOranı: %12,5 olup, %5’i sigortalı hissesi, %7,5’i işveren hissesidir.

 SORU:2- 5510sayılı kanun yürürlüğe girmeden önce isteğe bağlı sigortalı olanlarınödeyecekleri sigorta primlerindeki artışın sebebi nedir?
          CEVAP: 5510 sayılı SosyalSigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 52 nci maddesinde; İsteğe bağlısigorta priminin, Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazancınalt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esasaylık kazancın  % 32'si olduğu, bunun %20'sinin malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'sinin genel sağlıksigortası primi olduğu öngörüldüğünden, yasa ile isteğe bağlı sigortalılıkdevam ederken isteğe bağlı sigortalının kendisi ve bakmakla yükümlü olduğukişilere genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı getirildiğinden,dolayısıyla mülga sosyal güvenlik yasalarında yaşlılık aylığı bağlanmadanisteğe bağlı sigortalılara verilmeyen sağlık yardımları, anılan Kanun hükmü ileverildiğinden  1/10/2008 tarihindenitibaren isteğe bağlı sigortalı olan kişilerin ödeyecekleri sigorta primleride  bu oranda artmıştır.

SORU:3- Kamu idarelerinde Kanunun 4 üncü maddesininbirinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışanlar yönünden genel sağlıksigortası primi tahsil edilecek midir?
         CEVAP: 5510 sayılı SosyalSigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun;
         Geçici 4 üncü maddesinde;  Geçici12 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca kamu idarelerinin sağlık hizmetlerininsağlanmasına ilişkin görevlerinin Kurum tarafından devralındığı tarihtenitibaren, kamu idarelerince bu kapsamdaki sigortalılar için her ay emeklikeseneklerine esas aylıklarının         %12’si oranında ayrıca genel sağlık sigortası primi ödeneceği,
         Geçici 12 nci maddesinde ise; Kamu idarelerinin sağlık hizmetlerininsağlanmasına ilişkin görevlerinin, yürürlükten kaldırılan kanunlardaki hak veyükümlülükler çerçevesinde ilgili kayıt ve işlemler Kurum tarafından devralınantarihe kadar devam edeceği devir sürecinin üç yıl içinde tamamlanacağı,
          öngörüldüğünden,
          -Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce işe başlamış ve çalışmaktaolanlarla ilgili olarak ilgili kayıt ve işlemler Kurum tarafından devralınantarihe kadar genel sağlık sigortası primi ödenmeyecek, ancak kayıt veişlemlerin Kurum tarafından devralındığı tarihten sonra ilgili personel içinKamu idaresince %12 oranında genel sağlık sigortası primi ödenecektir.
           -Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa Kanunun 4 üncümaddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalılar için Kanunun 81inci maddesinde öngörülen oranlarda genel sağlık sigortası primi kesintisiyapılacaktır.

SORU:4- 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1/10/2008tarihinden itibaren sosyal güvenlik destek primi uygulaması devam edecek midir?
         CEVAP: 5510 sayılı SosyalSigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 14 üncü maddesinde;Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi veya sigortalı olanlar,vazife malûllüğü, malûllük ve yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlar ve buKanunun yürürlüğe girdiği tarihte sosyal güvenlik destek primi ödeyerekçalışmaya devam edenler hakkında sosyal güvenlik destek primine tabi olmabakımından bu Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasınadevam edileceği,
           Ancak;
           Bu Kanunun 4 üncü maddesininbirinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışanlar için %30 oranındaki eski sosyalgüvenlik destek primi oranına kısavadeli sigorta kollarına ilişkin prim oranının ilave edileceği,
            Bu Kanunun 4 üncü maddesininbirinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için sosyalgüvenlik destek prim oranının Kanun hükmünün yürürlüğe girdiği yılda % 12olarak, takip eden her yılın Ocak ayında bir puan artırılarak uygulanacağı, ancakbu oranın % 15’i geçemeyeceği, 
            Harp malûlleri ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle MücadeleKanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık BağlanmasıHakkında Kanunlara göre aylıkları hesaplanarak ödenen veya asayiş ve güvenliğinsağlanması ile ilgili kanunlara göre vazife malûllüğü aylığı almakta iken; buKanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla çalışmaya devam edenler ile sonradanbu Kanuna tabi çalışmaya başlayacaklar için sosyal güvenlik destek primiuygulanmaksızın,
             -Kanunun 4 üncü maddesinin birincifıkrasının (a) ve (b) bendi kapsamında çalışanlar için Kısa vadeli sigortakolları ile istemeleri halinde Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm sigorta kollarının,
            - Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaçalışanlar için Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm sigorta kollarının,
               uygulanacağı öngörülmüştür.

SORU:5- Kimler sosyal güvenlik destek primi ödeyerekçalışabilir?
            CEVAP: Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sosyalgüvenlik destek primine tabi olarak 506 sayılı Kanun kapsamında çalışanemeklilerin,
            Halen aktif olarak ilgili sosyalgüvenlik kanunlarına göre çalışmakta iken 1/10/2008 tarihinden sonra emekliolup, hizmet akdine tabi olarak tekrar çalışmaya başlayanların,
           Daha önce emekli olup 1/10/2008 tarihinden sonra hizmet akdine tabi olarakçalışacak olanların,
 Kanunun geçici maddelerinde yapılan düzenlemeile prime esas kazançları üzerinden  %30oranında ( %7,5’i sigortalı hissesi, %22,5’i işveren hissesi ) sosyal güvenlikdestek primi, çalışmış olduğu işyerinin tehlike sınıf ve derecesine görebelirlenen ve %1 ila 6,5 arasında (işveren hissesi) olan kısa vadeli sigortakolları primi ödenerek hizmet akdine tabi olarak çalışabilirler.

SORU:6- 5510 sayılı Kanunun 4/1-b kapsamında Bağ-Kur  sigortalısı olanların primlerini kimyatıracak aylık prim ve hizmet belgesi verecekler midir?
           CEVAP: Bağımsız çalışanlarprimlerini kendileri yatıracaktır. Bağımsız çalışanlar için ayrıca “Aylık Primve Hizmet Belgesi” istenmeyecektir.

SORU:7- İşveren yanında çalışan sigortalıdan kanunyürürlüğe girdikten sonra kesilecek  primmiktarı artacak mı?
              CEVAP: Mevcut uygulamadasigortalılardan % 9 oranında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ve %5 hastalık sigortası primi olmak üzere toplam % 14 oranında prim kesilmektedir.
              Yeni uygulamada, sigortalılarınödeyecekleri prim oranı yine toplam % 14 olup, bunun % 9’u malullük, yaşlılıkve ölüm sigortası primi, % 5’i de genel sağlık sigortası primidir.

SORU:8- İşveren daha az sigorta primi ödemek içinsigortalının kazancını düşük gösteriyordu, yeni yasada bunu engelleyicidüzenlemeler var mı?
           CEVAP: Bu Kanunlaücretlerin bankalar vasıtasıyla ödenmesi öngörülerek, Kuruma da bankalardanbilgi ve belge isteme hakkı getirilmiştir. Bu durumda, işverenlerin çalıştırdıklarıişçilerin prime esas kazançlarını olduğundan daha az göstermeleri imkanıortadan kalkacaktır.
 Ayrıca prime esas kazançların bildirilendendaha yüksek olduğunu  işveren veişyerinin adresi ile birlikte Ünitelerimize bildirilmesi halinde, işyeri ve ücret hakkında gerekli araştırma işlemi Kurumun kontrol vedenetim elemanlarınca yapılarak, sonuç sigortalıya bildirilir.

SORU:9- Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlarınçalışmadıkları sürelere ilişkin genel sağlık sigortası primi ödenecek midir?
            CEVAP: 5510 sayılı SosyalSigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Primlerin Ödenmesi” başlığınıtaşıyan 88 inci maddesinin dördüncü fıkrasında; 4 üncü maddenin birincifıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte, 4857 sayılı Kanunun13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ilebu Kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılariçin eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 günetamamlanmasının zorunlu olduğu, bu durumda olan sigortalıların eksik günlerineilişkin genel sağlık sigortası primlerinin Kanunun 60 ıncı maddesinin birincifıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi veya (g) bendi kapsamında ya daisteğe bağlı sigortalı olarak ödeneceği öngörülmüştür.
              
SORU:10- Ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesibulunmayan ülkelerde iş yapan bir müteahhidim. Bu ülkelere götüreceğim Türkişçileri için prim yükümlülüğüm nedir?
CEVAP: İşverenler, ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkeleregötürdükleri Türk işçileri için işyerinin tehlike derecesine göre % 1 ila 6,5arasında  kısa vadeli sigorta kollarıprimi  ile % 5’i sigortalı, % 7,5’i deişveren hissesi olmak üzere %12,5 oranında genel sağlık sigortası primi ödeyeceklerdir.  İşçilerin uzun vadeli sigorta kollarına tabiolmayı istemeleri halinde, haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleriuygulanacaktır.
Yenigetirilen düzenleme ile işverenler üzerindeki yükler azaltılırken, sigortalılaryönünden, bunların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık güvencelerinekavuşmaları sağlanmıştır.

SORU:11- 2925 sayılı Kanuna tabi tarım işçilerisigortalılıkları sona ererse tekrar 2925 sayılı Kanun kapsamına girebileceklermidir. Bu kapsamda alınan sigorta primlerinde değişiklik yapıldı mı?
CEVAP: 2925 sayılı Kanunun sigortalılıkla ilgili hükümleri yürürlüktenkaldırılmıştır. 1/10/2008 tarihinden sonra 2925 sayılı Kanun kapsamında yenisigortalı tescili yapılmayacaktır. 1/10/2008 tarihi itibariyle 2925 sayılıKanuna tabi olanların sigortalılıkları sona erinceye kadar, 2925 sayılı Kanunlailgileri devam ettirilecektir. 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal SigortalarKanununa tabi olanlar Kanunun yürürlük tarihinden sonra da prim ödeme günsayıları açısından eski Kanun hükümlerine tabi olacaktır. Mevcut tarımsigortalıları da genel sağlık sigortası kapsamına alınacak, dolayısıyla01/10/2008 tarihinden sonra tüm tarım sigortalıları için ödenecek prim oranı %32,5 olarak belirlenecektir.
SORU:12- GSS primi devlet tarafından karşılanacak kişilerkimlerdir?
            CEVAP:5510 sayılı Kanun ile birlikte ilkkez sağlık primlerinde Devlet katkısı getirilmiştir.
1.   Aile içi kişi başına düşen geliri asgari ücretin 1/3’den az olanvatandaşlar,
2.   İstiklal madalyası alanlar,
3.   Vatani hizmet aylığı alanlar,
4.   Terörle mücadele aylığı alanlar,
5.   Harp malulleri,
6.   Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından bakılacak çocuklar,
7.   Köy korucuları
8.   Başarılı sporcuların (Dünya, Olimpiyat ve Avrupa şampiyonları)
genelsağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder