20 Mayıs 2010 Perşembe

HAPSE GİRENE KIDEM TAZMİNATI ÖDENİR Mİ?

Hapse girene kıdem ödenmek zorundadır
Personelimizden birine kredi kartları borcu sebebiyle mahkemeden hapis kararı çıkmış. Bu kişiye çıkış verilecek ve mağdur olmaması sebebiyle kıdem verilmesi düşünülüyor. Takip edilmesi gereken yol nedir? İsmi Mahfuz

kıdem tazminatı ile ilgili bazı özel uygulamalar söz konusu. İlgili kişi işyeri ile alakalı olmayan bir suçtan dolayı cezaevine girdiği için kendisine kıdem ödenir, ihbar tazminatı ise ödenmez. Kendisi hakkında cezaevinde çıkışta işsizlik parası alabilmesi için de İAB düzenlenir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin "Zorlayıcı sebepler" başlıklı 3'üncü bendi gereğince, "İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması" halinde işçinizi işten çıkarabilirsiniz ama kıdem tazminatı vermek zorundasınız.

ÇIKARABİLİRSİNİZ
Öte yandan, aynı maddenin 4'üncü bendi gereğince de, "İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17'nci maddedeki bildirim süresini aşması" halinde de işten hemen çıkarabilirsiniz ama yine kıdem tazminatı ödemek zorundasınız. 'Hapse düşen işçiye kıdem mi ödenir?' diyenler çıkabilir hatta 'Bu konuyla ilgili düzenleme hatırlıyorum' diyorsanız, 25'inci maddenin "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" başlıklı ikinci bendinin (F) maddesi gereğince işçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi" halinde işçi derhal işten çıkarılır ve kendisine tek kuruş tazminat ödenmez..

Ali Tezel
Habertürk/11.06.2009/ saat:11.25

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder