4 Mayıs 2010 Salı

BAĞKUR SİGORTALISININ ÖLÜMÜ HALİNDE

I- Bir süre prim ödememişse en son primi ödenen ayın sonu itibariyle,

II- Hak sahiplerince ödeme tarihinde sigortalının toplam borcunun üç aylık prim ve ceza borcundan az olması halinde ölüm tarihinde,

Sona erer.

Ayrıca 4956 sayılı Kanunda; sigortalının toplam borcunun üç aylık prim ve ceza borcundan fazla olması halinde,sigortalının daha önce ödediği primlerin bilgisayara ortamında tespit edilen ve tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle Kurumca sona erdirilir.

Nasıl yeniden sigortalı olunur ?

Bağ-Kur sigortalılığı sona erenlerin tekrar Bağ-Kur Kanununa tabi olarak çalışmaya başladıklarında yeniden Bağ-Kur'a kayıt ve tescilleri yapılır.

Yeniden Bağ-Kur'a kayıt ve tescili yapılacak mecburi sigortalıların sigortalılık tespit belgesini bağlı bulundukları Bağ-Kur İl Müdürlüklerinden alarak,

· Vergi mükellefi olanlar, bağlı bulundukları vergi dairelerine,

· Vergiden muaf olanlar, bağlı bulundukları esnaf sanatkarlar siciline ve kanunla kurulu meslek kuruluşlarına,

· Muhtar sigortalılar, yeniden muhtar seçildiklerinde muhtarlar için hazırlanan Bağ-Kur sigortalılık belgesini bağlı bulundukları mülki amirliklerine,

Tanzim ve tasdik ettirildikten sonra bağlı bulundukları Bağ-Kur İl Müdürlüklerine elden verirler veya PTT kanalıyla gönderirler.

Bu suretle Bağ-Kur sigortalılıkları, son bulduğu tarihteki basamak ve eski Bağ-Kur numarası ile yeniden sigortalı oldukları tarihten itibaren başlar.

Ancak terk tarihi ile yeniden sigortalılık başlangıç tarihi arasında diğer sosyal güvenlik kanunları kapsamında geçirilen süre dikkate alınarak daha önce bulundukları son basamak üzerinden basamak intibakları yapılacaktır.

Daha önce tarım sigortalısı iken herhangi bir sebepten dolayı tarım sigortası kapsamından çıkanlardan, yeniden kendi adına ve hesabına çalışmaya başlayanlar ile ilgili olarak aşağıdaki işlemler yapılacaktır.

· Yeniden sigortalılığı başlayanlar Kurumca hazırlanan 2926 sayılı Kanuna göre hazırlanan Bağ-Kur sigortalılık belgesi ile Kuruma müracaat edilecektir.

· Yeniden sigortalılığı başlayanların sigortalılıkları önceki Bağ-Kur numarası ve en son bulunduğu basamak üzerinden devam ettirilecek ancak, diğer sosyal güvenlik kanunları kapsamında geçirilen süre dikkate alınarak daha önce bulundukları son basamak üzerinden intibakları yapılacaktır.

Sosyal güvenlik destekleme primi

1479 sayılı Kanunun Ek-20 nci maddesi; �Diğer Sosyal Güvenlik Kanunlarına göre, yaşlılık ve malüllük aylığı bağlananlardan, 24 ncü maddenin (I) numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlayanlar, çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren çalışmalarının sona erdiği ay dahil, bu Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenen 12 nci gelir basamağının %10 oranında destek primi öderler. Sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden bu Kanunun yayımı tarihinden önce aylık bağlananlar Kanunun yayımını, daha sonra tekrar gerçek ve basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ise mükellefiyetin başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren 3 ay içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmak zorundadırlar. Bu süre içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmayanlar ile Kurumca tespit edilemeyenlerden sosyal güvenlik destek primi, 53 üncü maddeye göre hesaplanarak tahsil edilir.� Amir hükmü getirilmiş olup uygulamaya Kanunun yayım tarihini takip eden aybaşı olan 01/09/2003 tarihi itibariyle başlatılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder